Het hebben van een slechtgebruikte rijbewijs

auto1

Sinds 03 oktober 2012 heb ik mijn rijbewijs, dat is al ruim twee en een half jaar, dat is al 30 maanden en dat is al 912 dagen.
Negenhonderdtwaalf dagen dat ik dat roze pasje met de lelijke pasfoto heb en waarmee ik legaal op de autoweg mag rijden. Zelf heb ik geen auto; geen geld voor, geen behoefte aan, geen verstand van, dus geen vierwieler in huis.
En hoe vaak ik heb gereden tijdens die 912 dagen?  Ik ben bang dat het op twee handen te tellen is… De laatste keer is ook al weer ruim 6 maanden geleden.
Waarom heb ik dan die rijbewijs? 

In 2011 had ik een soort van tussenjaar. Na één jaar de studie Journalistiek te hebben gedaan was ik namelijk gestopt en ik wist niet wat ik toen wel wilde gaan studeren. Ik had daarom besloten om een jaar te gaan werken en me te gaan oriënteren. Dit tegen grote weerstand van mijn ouders in. Zij vonden het namelijk belangrijker dat ik een papiertje in iets had, maakte niet uit wát, als ik maar een diploma zou krijgen en niet voor de rest van mijn leven bij de Albert Heijn zou werken. Toegegeven, dat laatste is wel een paar keer door mijn hoofd gespoken, maar meer omdat ik het onwijs naar mijn zin heb in onze Appie en ik gewoon weet wat er van mij verwacht wordt, het is dan heel fijn werken.
Maar goed, ook ik had wel door dat een diploma in deze maatschappij een stuk makkelijker zou zijn, dus daarom wilde ik rustig mijn tijd nemen met wat ik zou gaan studeren en niet halsoverkop een keuze maken en er achter komen dat het niet bij mij zou passen.

Ik werkte dus veel, heel veel (en het idee om voor de rest van mijn leven bij de Albert Heijn te werken, ging daardoor al snel uit mijn hoofd, want wat is het saai als je dat 40 uur per week doet. Niks tegen mensen die het wel doen, maar voor mij is het te weinig uitdaging en eigenlijk juist heel zwaar) en om toch iets te bereiken dat jaar zat ik te denken om aan rijlessen te beginnen. Nu ik zoveel werkte had ik er wat makkelijker geld voor, de tijd had ik er ook voor, ik was nu nog jong, het zou waarschijnlijk alleen maar duurder worden en dan had ik ‘m maar alvast. Daarnaast was het bij ons thuis de afspraak dat als je niet zou roken, mijn ouders de helft van het rijbewijs zouden betalen (ja, zulke regels hadden we…) Mijn zussen en broer was dat niet gelukt, maar ik heb niet gerookt (dankzij mijn astma ;)) en zij zouden dan de helft van de rijlessen betalen. Nu zijn mijn ouders alleen niet hun belofte nagekomen, maar dat is een ander verhaal.

Ik begon dus aan de rijlessen, lang verhaal kort te maken, had ik dus opeens mijn rijbewijs op 03 oktober. Maar wat moest ik ermee? Ik was alweer begonnen met studeren, was dichter bij mijn hogeschool gaan wonen en had geen geld voor een auto. De auto van mijn ouders mocht ik maar heel zelden lenen, dus zodoende is het voorgekomen dat ik nog maar iets van 10 keer heb gereden en dan voornamelijk klein stukjes…
auto3Nu gaan we morgen dus naar de Efteling, hartstikke leuk, natuurlijk! Met m’n neefjes, nichtje, zussen en aanhang etc. Maar het komt er op neer dat ik nu auto moet gaan rijden…. en ik ben doodsbang! Sinds mijn rijlessen heb ik nooit meer langer dan een uur gereden en al helemaal niet zo’n lang stuk op de snelweg.
Ik zat heel erg te twijfelen of ik dit nu wel moest doen en ik ben misselijk van de zenuwen, maar! Ik vind het belangrijk om angsten te overwinnen, om iets te gaan doen wat je niet durft, terwijl je weet dat je het wel kan. Dus ook al schijt ik zeven kleuren, ik heb toegezegd dat ik wel wil gaan rijden. Neemt niet weg dat ik al sinds maandag vreselijk zenuwachtig ben, maar dat kan ook omdat ik vandaag mijn herkansing heb, maar ik ga het gewoon doen morgen! Ik ga auto rijden, eindelijk weer na een half jaar en gelijk een heel lang stuk.
Ik hoop dat het gewoon zoals met fietsen is, dat je het niet verleert.

Voor jullie veiligheid zou ik als ik jou was morgen maar niet op de snelweg gaan richting Kaatsheuvel ;)

Hoe ben jij met autorijden? En heb jij laatst angsten overwonnen?

logo bloglovin2

Advertenties

26 gedachtes over “Het hebben van een slechtgebruikte rijbewijs

 1. Ik heb mijn rijbewijs denk ik nu zo’n 10 jaar. In het begin reed ik ook heel weinig. Gelukkig stimuleerde mijn ouders wel dat ik hun auto mee nam. Dat was wel fijn. Later kreeg ik een baan in een andere stad en moest ik zelf een auto kopen. Dat was goed voor mijn ervaring :-).

  Veel plezier in de Efteling!

  Like

 2. Oeh, Efteling is wel superleuk! Ik heb zelf geen rijbewijs en zolang het niet nodig is, komt die er ook niet. Autorijden is echt niks voor mij, op de passagiers stoel schrik ik al van elke vrachtwagen. Gelukkig heeft J. wel zijn rijbewijs, dus ik laat me lekker rijden tot het ECHT niet anders meer kan.

  Liked by 1 persoon

 3. Heel goed dat je je rijangst aangaat, en gaat overwinnen! Succes! :-) Succes voor het rijden heb je denk ik niet echt nodig, je hebt vooral succes nodig voor het dealen met alle zenuwen en spanningen. Je kunt ’t echt nog meis. :-)
  De laatste tijd zit ik er steeds meer aan te denken om mijn rijlessen af te maken. Ik heb namelijk alle nodige rijlessen gehad, maar door faalangst ben ik niet naar mijn examen gegaan. Zo zonde! De laatste tijd ga ik steeds meer twijfelen of ik het toch niet nóg een keer zal proberen. M’n angst houdt me een beetje tegen, en daarnaast ook de angst om het weer niet te durven en weer te falen… Stom hè?

  Like

  • Dank je voor je reactie! Het ging helemaal goed, maar vijf keer de motor laten afslaan… :P
   Goed idee, misschien moet je het gewoon doen! En als het niet lukt of niet fijn is, dan stop je weer, maar dan heb je het in ieder geval geprobeerd! :)

   Like

 4. Goed van je! Ik denk dat het gewoon een kwestie is van weer even inkomen met wegrijden enzo, maar dat als je eenmaal op de snelweg zit, het je prima afgaat :) Ik heb mijn rijbewijs nu bijna twee jaar en nog steeds niet op de snelweg gereden. Niet uit angst, maar gewoon omdat ik nooit zo ver van huis ga haha. Verder rijd ik bijna dagelijks en dan gewoon op wegen waar ik 80 mag enzo, dus rijangst heb ik niet :)

  Like

  • Dankje! Klopt, je had helemaal gelijk! Het ging gewoon weer prima! Alleen filerijden is vervelend, het op laten van de koppeling gaat niet altijd even goed… :P
   Lekker dat je dagelijks rijdt! Als je de snelweg niet nodig hebt, hoeft het inderdaad niet :).

   Like

 5. Wat goed dat je toch gaat autorijden! Ik heb aan het begin ook weinig zelf gereden, mede omdat ik toen geen eigen auto had. Maar ben nu wel heel blij dat ik mijn rijbewijs en eigen auto heb; is echt veel fijner.

  Liked by 1 persoon

 6. Succes morgen! Het komt vast goed! Ik wil al jaren mijn rijbewijs gaan halen, maar helaas lukt het mij niet om als student zijnde voldoende daarvoor opzij te leggen; elke keer als ik weer veel gespaard heb zijn er andere dingen die voorrang hebben.

  Liked by 1 persoon

 7. Gaat wel lukken! Autorijden verleer je nooit hé! Ik werk als consultant dus ik leg best wel veel kilometers af. Momenteel pendel ik elke week een keer naar Luxemburg en terug. Ik zit nu dus in totaal op een 1000 km per week dat ik afleg :-)

  Liked by 1 persoon

  • Dankje! Blijkbaar verleer je het inderdaad niet :) Maar ik wist niet zeker of dat echt zo werkte ;P
   Jeetje, jij rijdt veel! Zou het niet handiger zijn om dichterbij te wonen? :P

   Like

   • Is alle geluk tijdelijk :-). Normaal nog maar tot eind juni. Ik ga wel blij zijn als het erop zit want ik vind het niet leuk meer om elke week zoveel kilometers te moeten afleggen.

    Like

 8. Haha, best herkenbaar! Ik heb mijn rijbewijs nu denk ik 2,5 jaar (ik weet het niet precies) en de eerste anderhalf jaar heb ik niet gereden. Ik vond het eng (fijn als je in een dorp in Brabant woont en alleen tweebaans snelwegen gewend bent), inspannend maar vooral ook niet leuk. Maarrrr sinds ik sinds oktober een eigen autootje heb (was nodig voor mijn werk) rijd ik meer dan ooit en vind jk het héérlijk! Ik betrap mezelf er steeds vaker op dat ik de auto pak ipv het openbaar vervoer. Zou nu niet meer zonder kunnen!

  Liked by 1 persoon

 9. Hahaha, leuk geschreven! Nou ja misschien is dat ritje naar de Efteling alvast een goeie voorbereiding op de enge ritjes in de Efteling zelf.. (je kan tenslotte beter de vliegende Hollander daar uithangen dan op de snelweg ;) ) Waarschijnlijk als je dit leest zit je weer op de bank en kom je net terug van de Efteling, na een fantastische dag, zonder ongelukken.. En anders mocht je dit nog even last minute (hopelijk niet tijdens het rijden) lezen, HEEL VEEL PLEZIER!!!

  Liked by 1 persoon

 10. Goed dat je het toch gaat doen! Hoe meer tijd je er tussen laat zitten hoe hoger die drempel wordt om opnieuw in een auto te stappen. Ik rijd al 15 jaar, maar rijd nog steeds het liefst alleen maar in m’n eigen auto en in de stad rijden vind ik ook horror!
  Heel veel plezier in de Efteling!

  Like

 11. Van zodra ik mijn voorlopig rijbewijs had, heb ik mij een klein autootje aangeschaft, ook al had ik die niet nodig (openbaar vervoer, de fiets, te voet…). Maar toch reed ik her en der overal naartoe alleen… zo heb ik mijn angsten direct overwonnen.
  Het zal je wel lukken… veel plezier in de Efteling! :-)

  Liked by 1 persoon

 12. Ik denk dat een hele hoop mensen hun rijbewijs helemaal niet nodig hebben als ze het hebben (hoi ik). Zeker als student heb je er eigenlijk niks aan maar het zal vast ooit handig zijn haha. Goed dat je het toch gaat doen!

  Liked by 1 persoon

 13. Ik had een soortgelijk probleem, ik haalde mijn rijbewijs omdat ik tijd “over” had en vervolgens kon ik alleen af en toe in de auto van mijn ouders rijden, een automaat… Oh oh wat heb ik veel ruzie gehad met de koppeling toen ik daarna weer in een schakelauto ging rijden ;) (Soms nog steeds…)

  Ik hoop dat het allemaal goed ging en dat het leuk was in de Efteling! Persoonlijk kan ik niet wachten tot Baron 1898 open gaat…

  Like

 14. […] ~ Het autorijden naar de Efteling ging hartstikke goed! Of hartstikke… voor mijn doen goed genoeg! Ik liet de auto maar 5 keer afslaan :) en ik heb tijdens het rijden ook spelletjes met m’n nichtje kunnen doen die op de achterbank zat, dus het lukte me ook goed om op meerdere dingen te richten. […]

  Like

Leuk als je een reactie achterlaat!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s